Overweeg jij iets met NLP te doen? Ik deel graag mijn ervaring en heb 7 tips voor jou

Zonder grap vraagt er minimaal 1 keer per week aan mij: Jij hebt toch NLP gedaan? Wat raad jij mij aan of af? Dat brengt mij tot dit artikel. Zodat ik iedereen die mij die vraag stelt hier naar toe te kan verwijzen en voor jou als jij overweegt iets met NLP te gaan doen.

Allereerst kun je zelf specifieke redenen hebben om NLP te gaan volgen. Die kan ik natuurlijk niet weten. Wil je na dit artikel alsnog je persoonlijke vraag bij mij neerleggen? Onderaan dit artikel deel ik mijn e-mailadres. Wat ik je kan vertellen is mijn ervaring en wat ik heb meegekregen van de mensen om mij heen. Dit vertel ik je graag!

Laat ik beginnen met zeggen dat NLP mij onbeschrijfelijk veel heeft gebracht. Het is één van de meest life changing keuzes geweest. Hier heb ik het specifiek over de practitioner. De master en het met NLP leren coachen is een verdieping. Super waardevol voor de doelen die ik heb, maar deze zijn minder impactvol geweest voor mij als persoon dan de practitioner.

 Verschillende instituten

Ik heb zelf drie jaar NLP gestudeerd en afgerond. NLP Practitioner, Master en Master coach. Ik roep wel eens ‘ik adem NLP’. Zo serieus, met veel plezier, heb ik de studies geïmplementeerd in mijn doen en laten. Er zijn diverse instituten die het aanbieden op verschillende manieren. Niet alleen het instituut waar je het gaat volgen is waardig om te onderzoeken, maar ook (en misschien wel vooral) de trainer is van belang. Je bent de klant van het instituut, maar je leert uiteindelijk van je trainer en van de mensen met wie je in een groep zit. De trainster die ik heb gehad tijdens mijn opleiding, die heeft mij alles geleerd en bijgestaan in mijn ontwikkeling. Ondanks dat instituten allemaal NLP opleidingen geven, doen ze het toch allemaal op hun eigen manier. De ene is meer op de theorie gericht, de andere lijkt bijna op groepstherapie. Kijk en vraag goed rond en maak keuzes op basis van jouw behoefte.

Mijn tips als je NLP serieus overweegt:

Tip 1: NLP practitioner

Dat kan in mijn ogen ieder mens gebruiken voor verschillende doeleinden. Je leert jezelf en de wereld om je heen veel beter begrijpen in gedrag en communicatie. Wanneer je bereid bent om echt naar je zelf te kijken en open te staan om je te ontwikkelen, levert het gegarandeerd veel op. 

Tip 2: NLP Master, Master coach, trainer of andere ‘rangen’

Een master, coach of trainer worden in NLP is aan te raden als het aansluit bij je behoeften en doelen. Het is een verdieping, waarin je meer verbindingen leert leggen en het in meerdere situaties leert toepassen. Een groot verschil met de practitioner is dat je leert modelleren. Iemands gedrag en overtuigingen uitpluizen met als doel dat je dit je eigen kan maken. (Even heel kort door de bocht) Voor de meeste mensen die ik spreek is de Practitioner voldoende. Dit is overigs niet iets wat je meteen hoeft te beslissen. Dit kan stap voor stap.

Tip 3: Doe het niet alleen, je hebt andere nodig.

Je hebt zelf studies. Super interessant, maar als je echt aan de slag wil heb je er andere bij nodig om jouw spiegel te laten zijn en de oefeningen echt te ondergaan. Zoals ik al aangaf is de trainer van belang, maar ook de mensen in de groep waar je mee zit. Je staat elkaar bij in persoonlijke ontwikkeling en het eigen maken van de materie.

Tip 4: Je hebt tijd nodig om de vaardigheden eigen te maken.

Neem de tijd. Ik ben gegaan voor een opleiding van totaal drie jaar, eigenlijk dus drie opleidingen in drie jaar. De practitioner duurde 10 maanden, elke maand een weekend exclusief alles wat ik thuis en in de praktijk deed. De tijd er tussen is super waardevol geweest om het echt in te laten slijten en het eigen te maken. Tijdens mijn master zat ik in een groep waar een aantal mensen de zomerpractitioner hadden gedaan. In 16 dagen achter elkaar alle materie. (Lijkt) tof, maar ik heb gezien dat er een ontzettend groot verschil was in vaardigheid en theoretische kennis ten opzichte van de mensen die de opleiding verspreid tot zich hadden genomen. Hoe kan het ook anders. Zij hebben in een snelkookpan gezeten, waarin je in korte tijd theorie en oefeningen te doen zonder het te kunnen ervaren, kunnen laten landen van info en gebeurtenissen en toetsen in de praktijk.

Tip 5: Pak een vorm die bij je past.

Het wordt in veel vormen gegeven. Ik bedoel hiermee; weekenden, weken, retraite vormen, in het buitenland, in Nederland, kleine groepen, grote groepen, offline, online, blended learning, individueel, trainingsvorm, coachingsvorm. Ondanks dat ik de snel- zelf- en minicursussen afraad als je een echte beoefenaar of master wil worden in NLP, kan het natuurlijk wel bij je passen. Kies vooral de vorm waarmee jij jouw doelen behaald.

Tip 6: Maak kennis

De meeste NLP instituten hebben een kennismakingsweekend, workshop of dag. Soms gratis, soms betaald. Daarin kun je ervaren wat NLP voor je kan betekenen en krijg je een duidelijk beeld van de manier van trainen. Meestal worden die momenten ook door de trainers zelf gegeven, heb je die ook meteen ervaren!

Tip 7: Laat je niet verleiden.

Nogmaals, het kan een pittige opleiding zijn, dus kies wat echt bij je past. Laat je niet verleiden tot hoe groter hoe beter of hoe bekender hoe beter, want dat is niet altijd het geval. Doe vooraf goed onderzoek en kies voor wat je intuïtie je ingeeft.

Heb je na dit artikel toch nog persoonlijke vragen of wil je jouw situatie bij mij voorleggen? Of wil je weten met welke instituten ik goede ervaringen heb? Voel je vrij om mij een mailtje te sturen info@sabinevanderhulst.nl