Hoe gaat het nu écht met je?

Ik ben niet zo goed in small talk. Wist je dat? Terwijl ik in de paskamer een nieuwe bh sta te passen hoor ik mijn partner en de lingerieverkoopster al een tijdje praten over het WEER. Ik kijk mezelf recht in de spiegel aan en hoor mezelf denken: HOE DAN… Boeiend! Je MOET niet met elkaar in gesprek. Maar prima… hun ding…

Soms werkt het niet helemaal voor mij dat ik niet goed ben in het sociaal aangeleerde;

‘Hoe is het met jou?’

‘Goed!’

‘Met jou?’

‘Ook goed hoor!’

Als ik aan iemand vraag: ‘hoe is het met je?’ dan wil ik dat echt weten. En niet vragen om het vragen. Als ik het niet wil weten of ik heb niet veel tijd om het er over te hebben, vraag ik het dus vaak ook niet. Niet omdat ik het niet wil weten, maar omdat ik ook tijd voor je wil hebben als je je verhaal kwijt wil.

Soms zorgt dit voor ‘niet sociale momenten’ vanuit mijn kant. Als mensen uit gewoonte vragen hoe het met me is, stel ik de vraag soms dus niet terug. Woeps!

Ik denk dat dit is ontstaan tijdens een periode waarin ik mij uitermate slecht voelde. Als iemand in die periode aan me vroeg: “Hoe gaat het met je”? kreeg ik het niet voor elkaar om met een ‘goed’ te antwoorden.

Ik zei dan ook gewoon: “slecht”!

Waarop mensen antwoordden met: ‘Oh fijn! Met mij ook hoor’ of ‘Goed te horen’ of ‘Gaat het ook goed op je werk?’

En dat terwijl het aan mijn hele gezicht en lijf te zien was dat het slecht ging. Het was in die tijd een persoonlijke overwinning om te zeggen dat het slecht ging. Tot het moment dat het je niet eens meer lukt om te zeggen dat het goed gaat. En dan kreeg je zulke dingen naar je hoofd.

Hiermee zeg ik niet dat iedereen hun sociale aangeleerd gedrag niet meent. Maar je weet vast over welke momenten ik het hier heb. Die periode deed pijn, scheidde de mensen die mij echt zagen en hoorde van de ‘voorbijgangers’. Voorbijgangers als in, die contacten liepen spaak. Bewust of onbewust.

Vandaag de dag is het extra goed om elkaar écht te zien, écht te horen. Wie kan jij vandaag onverdeelde aandacht geven?

www.sabinevanderhulst.nl