Gemiddeld liegen we 30 keer per dag

Ik hoor je al denken. Wat veel! Dat geldt zeker niet voor mij! En toch komt dit uit een jarenlang grootschalig onderzoek. De mens liegt gemiddeld 30 keer per dag. Gemiddeld.

Om je een goed beeld te geven van waar de cijfers vandaan komen zullen het eerst eens hebben over wat we verstaan onder liegen:

Een mens kan alleen liegen, wanneer hij bewust kan kiezen en er opzettelijk voor kiest om de ander te misleiden, zonder dat hij de ander daarvan in kennis heeft gesteld’.

Hieronder vallen dus een aantal verschillende soorten leugens. Je kunt hierbij dus ook denken aan ‘een leugentje om bestwil’ of zeggen dat het goed met je gaat terwijl dat helemaal niet zo is. Liegen uit beleefdheid. Omdat je de ander niet wilt kwetsen. Maar denk ook aan het liegen tegen jezelf! Hoe vaak hou jij jezelf voor de gek? Heb je daar al eens bij stil gestaan. Wij als mensen zijn daar mega goed in namelijk.

Als human profiler gaan we niet op heksenjacht om er achter te komen wie er allemaal liegt, maar meer WAAROM iemand liegt. Een leugen achterhalen is een stuk makkelijk dan achter de waarheid te komen. Het is veel interessanter om te weten waarom iemand liegt. Dat geeft ze namelijk een bron van informatie en daar kun je verder mee. Bepaal met die informatie de strategie van je gesprek.

Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op!